Nie da się ukryć, że cały przemysł i branża gastronomiczna jest w dzisiejszych czasach bardzo mocno rozwinięta. Dzięki temu powstaje w wielu miejscach na całym świecie wiele restauracji i mamy nieograniczony dostęp do jedzenia w sklepach i marketach. Jeszcze ostatnio swego rodzaju kłopotem mogło być przechowywanie większej ilości jedzenia.
Natomiast dzisiaj już takiego kłopotu nie ma, bo bardzo często stosuje się mrożenie szokowe. Najczęściej służą do tego komory szokowego mrożenia. Oczywiście wykorzystywane są w tym celu specjalne maszyny, które takie mrożenie umożliwiają. Muszą one koniecznie spełniać wszystkie wymogi sanitarne. Właśnie z tego względu, o ile ktoś planuje zakup takiego urządzenia to znacznie lepiej unikać tych najtańszych, bo na nieszczęście wówczas może okazać się, że nie spełniają one wszystkich założeń. Czym to grozi? W razie sprawdzeniu będziemy narażeni na płacenie wysokich kar, a tego prawdopodobnie właściwie każdy z nas chciałby uniknąć. Ponadto przy zakupie takich maszyn warto zwracać uwagę na to, by były one energooszczędne. Dzięki temu w zasadzie na każdym etapie mrożenia, niezależnie od temperatury nie będą pobierały na prawdę dużo prądu co ma znaczenie, jeśli chodzi o prowadzenie danej działalności. Warto wiedzieć o tym, że poprzez dosłownie niesamowicie szybkie zamrażanie jedzenie zachowuje swój smak, zapach czy aromat. Przy klasycznym zamrażaniu wyroby często tracą własne właściwości, a dosłownie ulegają uszkodzeniom mechanicznym. Korzystając z przedtem wspomnianych komór zamrażania szokowego w zasadzie nigdy nie dojdzie do owej sytuacji, że na zamrażanym jedzeniu powstaną jakieś kryształki lodu. Na całość wygląda to w ten sposób, że im szybciej zamraża się określony produkt, tym nie gorzej zostanie zachowana jego struktura czy inne właściwości. Oczywiście wówczas również żywność jest znacznie lepiej zabezpieczona. Korzystanie z takich maszyn pozwoli nam na zaoszczędzenie wielkiej ilości miejsca w zakładach produkujących jedzenie, bo będzie można je prawie natychmiastowo zamrażać.
Źródło informacji: schładzanie szokowe.