Projektowanie przestrzeni wykorzystywanych w celach zarobkowych jest niezwykle ważną kwestią, dlatego że takie przestrzenie muszą spełniać bardzo restrykcyjne oczekiwania przyszłych klientów. Jeśli zależy ci na tym, żeby hotel czy restauracja cieszyły się popularnością, to powinieneś głównie posiadać na uwadze, że wymagane jest, aby takie przestrzenie były perfekcyjnie dostosowane do potrzeb późniejszych kupujących klientów. Projekt pokoju hotelowego może się wydawać taką łatwą sprawą, bo przecież nie jest to wymagające, aby ustawić dokładnie określone elementy wystroju w pokoju, ale rzeczywiście chodzi o to, ażeby jak najlepiej wykorzystać dosłownie najmniejszą przestrzeń.
Pokoje hotelowe mają ograniczone wielkości, a to powoduje, że powinno się je bardzo gruntownie rozplanować, żeby późniejsza aranżacja była po prostu wygodna dla gości hotelowych. Projektowanie pokoi hotelowych Warszawa to duże wyzwanie, w szczególności w kontekście hotelów butikowych, które są teraz niezwykle popularne. Takie hotele są mniejsze od tradycyjnych, ale cechują się wyższym poziomem, są zdecydowanie atrakcyjniej urządzone, na prawdę często nawet luksusowe, co powoduje, że cieszą się dużym zainteresowaniem. Projekt hostelu czy hotelu butelkowego powinien obejmować różnorakie pomysły na aranżacje przestrzeni. Pokoje powinny być przestronne, a równocześnie musi się w nich wyszukać wszystko, co potrzebne do na prawdę wygodnego wypoczynku. W pokojach powinno być możliwie dużo światła, żeby przestrzenie były jasne i atrakcyjne wizualnie. Projekt taki zwykle zleca się fachowcom, którzy mają w tym doświadczenie. Profesjonalne studia architektoniczne zajmujące się projektowaniem pomieszczeń umieją przewidzieć różnorodne potrzeby późniejszych klientów i co za tym idzie, wiedzą jak aranżować pokoje, żeby robiły wrażenie. Projekt restauracji hotelowej zwykle jest już w cenie projektu całego hotelu, więc nie należy za to przy tym dopłacać, jednakże osoby zajmujące się projektem aranżują ogół w spójny sposób. Śliczny projekt to podstawa sukcesu. Bez niego nie osiągniemy dobrego efektu.
Źródło informacji: projekt lokalu gastronomicznego.