Komory szokowego mrożenia służą do schładzania wprost po obróbce termicznej. Dzięki komorze takie schładzanie następuje bardzo szybko. W zgodzie z tym, co deklarują producenci takich urządzeń, schładzanie produktów następuje w czasie mniej więcej 90 minut.

Wówczas to można zmodyfikować temperaturę potrawy z 70 do nawet 3 stopni. Jeśli to konieczne komora może zamrozić danie, aby mogłoby dłużej przechowywane. Szacuje się, że po zamrożeniu gotowe dania można przechowywać kilka miesięcy. Ważne jest tylko to, ażeby rozmrozić je dopiero wówczas, gdy będą spożywane. Po rozmrożeniu nie można ich już zamrozić ponownie. Tak jest również w sytuacji deserów lodowwych. Dzięki schładzaniu albo mrożeniu szokowemu, produkty nie tracą ani wartości smakowych, czy odżywczych, ani wagi. W trakcie tradycyjnego chłodzenia lub mrożenia wyrobów, które trwa znacznie dłużej, bo około 6 godzin ubytek wagi sięga może wynosić wręcz do 10%. Wszystko przez proces parowania, który prócz tego zachodzi. Komory szokowego mrożenia wykorzystywane są w firmach, które zajmują się przetwarzaniem żywności i produkcją gotowych dań. Dzięki temu, że proces schładzania w komorze szokowej jest tak szybko, można dzień w dzień wytwarzać niemałą ilość produktów. Zyskuje się też a dodatkowo miejsce, ponieważ każda partia żywności musi być schładzana maksymalnie przez 90 minut a potem już może trafić na magazyn. W ten sposób organizowane są produkty garmażeryjne, które sprzedaje się w postaci mrożonej, przykładowo. krokiety, pierogi. Komory szokowego mrożenia to urządzenia wykwintne technologicznie. Dzięki nowoczesnej turnosprężarce, którą wykorzystują, są wysoce energooszczędne. Trzeba ponadto pamiętać, że taka komora powinna być w prawidłowy sposób traktowana. Drzwi do komory powinny być w każdej chwili zamknięte. Można je otwierać jedynie na czas przenoszenia do niej produktów, które mają być schładzane. Jeżeli już drzwi komory będą otwarte, ciepłe powietrze będzie się do niej prócz tego dostawać. To spowoduje większe zużycie energii przez komorę szokowego mrożenia.

Warto sprawdzić: komory szokowego mrożenia.