Ażeby urozmaicić potrawy przygotowywane na co dzień w kuchni, warto dodawać do nich świeże zioła, które pochodzą z domowej uprawy. Nie trzeba posiadać wielkiego ogrodu, aby taką założyć. Znacząca większość z nich można zakupić jako doniczkowe i hodować na kuchennym parapecie.

Warto zaopatrywać się w zioła w dobrych sklepach ogrodniczych. Takie sadzonki będą silne, bo są wyhodowane z nasion dobrej jakości i wolne od chorób, o które łatwo na roślinach z marketów. Zioła hodowane w domu na szczęście zazwyczaj nie potrzebują specjalnej pielęgnacji. Dlatego też tak wielu osób decyduje się na ziołowe ogrody. Herbata, do zrobienia, której posłużyła mięta w doniczce może smakować całkiem dobrze niż ta ze sklepu. Jeżeli już chodzi o pielęgnację ziół, trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu i nie narażać ich na działanie mocnego słońca. Warto wybrać parapet na oknie skierowanym na wschód lub zachód. Południowe słońce będzie z całą pewnością za mocne dla delikatnych ziół. Znacząca większość ziół takich jak majeranek w doniczce podlewa się kilka razy w tygodniu, więc to idealne rośliny dla zapominalskich. Lepiej, ażeby ich ziemia w nich odrobinę przeschła, niż gdyby miały być przelane, co mogłoby spowodować zgnicie korzeni roślin. Przelanie jest prawie analogicznie niedobre, jak zbyt mocne słońce, które może niestety sparzyć delikatne listki ziół i sprawić, że roślina nie będzie rosła. Zioła wieloletnie należy przesadzać wczesną zimą do świeżej ziemi. Doniczkę trzeba wymieniać w każdym momencie na rozmiar większą, ale nie zbyt dużą. Przed przesadzeniem najlepiej jest podciąć roślinę, by pobudzić ją prócz tego do wzrostu. Ziemia, w której rosną zioła jest uniwersalna, to najtańszy rodzaj podłoża. Świeże zioła świetnie w komponują się w zdrowe sałatki. Do pomidorów będzie pasować bazylia w doniczce. Świeże listki dodają delikatnym pomidorom wyrazistego smaku. Z bazylii można zrobić popularne na całym świecie pesto, które będzie pasowało do makaronu. Bazylia może służyć także do dekoracji wielu dań, np. zup o konsystencji kremu, najczęściej kremu pomidorowego.

Źródło informacji: mięta w doniczce.