Komory szokowe to urządzenia, które służą do schładzania i zamrażania produktów wprost po ich obróbce termicznej. To powoduje, że zachowują swoje wartości odżywcze i dłużej są świeże. Oprócz tego dzięki szybkiemu schłodzeniu giną ewentualne bakterie, a woda nie odparowywuje zbyt gwałtownie.

To z kolei powoduje, że po rozmrożeniu danie nie jest przesuszone. W takiej komorze zachodzi reakcja fizyczna, która polega na natychmiastowym odebraniu ciepła. Fachowa chłodnia szokowa chłodzi produkty z temperatury, w której zostały przyrządzone do temperatury dwie stopni w mniej więcej 90 minut. Takie komory i chłodnie montuje się w zakładach produkcyjnych, w których przygotowuje się gotowe produkty spożywcze do odgrzania. W komorach mroźnych zamraża się zupy w torebkach oraz warzywa i owoce sprzedawane w postaci mrożonek. Z kolei chłodzone są produkty garmażeryjne typu pierogi i krokiety, które w późniejszym czasie wystarczy odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku. Dzięki zastosowaniu technologii szybkiego chłodzenia lub mrożenia można znacznie przyspieszyć proces produkcji. Dziś w żadnym zakładzie produkującym żywność nie czeka się aż produkty same w naturalny sposób się schłodzą. Po pierwsze trwa to zbyt długo, po drugie nie ma na to miejsca. Po trzecie zaś w czasie takiego powolnego chłodzenia na potrawie rozwijałyby się bakterie. To spowodowałoby, że znacznie szybciej ażeby się zepsuła. Komora szokowa to urządzenie wyrachowane technologicznie. Dziś te nowoczesne wcale nie zużywają tyle prądu, ile to jeszcze miało miejsce kilkanaście lat temu. Są też omal bezobsługowe. Żądaną temperaturę ustawia się na wyświetlaczu i po jej osiągnięciu przez schładzane produkty urządzenie samo się wyłączy. Nie należy sprawdzać tego w czasie procesu chłodzenia. Komory chłodnicze na prawdę bardzo często wyglądają jak osobne pomieszczenia. Można do nich wejść albo wjechać wózkiem, na którym znajduje się żywność. W środku znajdują się półki, na których można ułożyć produkty przeznaczone do schładzania albo mrożenia.

Źródło: komory szokowe.