Dzięki ziołom można nadać wielu potrawom oryginalny smak. Kolendra sprawdzi się jako dodatek do marynat mięsnych. Wystarczy posiekać świeże listki kolendry i dodać je do innych przypraw, takich jak chilli, bazylia, czosnek i pieprz.

Następnie do całości powinno się dodać oliwy z oliwek lub oleju. Taką marynatą należy posmarować mięso i umieścić je na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie mięso przesiąknie zapachem i aromatem przypraw, dzięki czemu będzie nie gorzej smakować. Zioła są łatwo dostępne w postaci suszonej w torebkach. Jednak to świeżość, którą zapewniają świeże zioła doniczkowe powoduje, że znacząca większość dań smakuje orzeźwiająco i świetnie. Nie trzeba mieć wielkiego ogrodu, ażeby hodować zioła. Wystarczy balkon a nawet parapet. Na każdym kuchennym parapecie zmieści się 5, czy 6 doniczek z ulubionymi ziołami. Do tego przyda się także szczypiorek w doniczce. Ten wykorzystywany jest głównie do sałatek i past kanapkowych. Świeży szczypiorek ma ostry smak i intensywnie zieloną barwę. Sprawdzi się do pasy twarożkowej, ponieważ twaróg sam w sobie jest dość jałowy. Szczypiorek spowoduje, że nabierze intensywnego smaku. Poza tym szczypiorek dodaje się do świeżych warzyw, z których robi się sałatki. Może zastąpić cebulę. Jego smak nie jest aż tak intensywny jak smak cebuli. Trzeba pamiętać również o tym, że zioła poza zastosowaniem w kuchni, używane są również w kosmetologii i medycynie naturalnej. Chociażby pokrzywa, czy lawenda wykorzystywane są do przygotowania płukanek na włosy a także do picia. Sporo ziół ma zbawienny wpływ na układ trawienia, dlatego warto dodawać je do potraw albo przyjmować w postaci naparu. Szałwia przykładowo ma szerokie użycie. Można z niej przygotować aromatyczne masło, które nada się do podpiekania pierogów albo napar, który przydaje się przy infekcjach gardła. Wiele z ziół można łatwo hodować w domu. Nie mają wielkich wymogów glebowych, czy stanowiskowych. Dlatego wręcz ktoś, kto nie jest ogrodnikiem i nie zna się na hodowaniu roślin, może mieć zioła w doniczkach na parapecie.

Sprawdź tutaj: kolendra.